Прехранбен техничар

Прехранбен техничар

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • Профил за струка која никогаш нема да згасне (…..секогаш треба да се јаде)
  • Изучува предмети поврзани со храната (суровини, полупроизводи, производи и амбалажа)
  • Хигиена на храната, Анализа на храна, Технологија на храна од растително потекло, Суровини, производи и амбалажа
  • Води технолошки процеси, управува со машините и опремата
  • Но и ја контролира храната во лабораторија

 

Прехранбен техничар – практична настава

  • Во фирми од прехранбената индустрија
  • Во лабораторија (училишна, индустрија, во Центар за јавно здравје)
  • Во реалната компанија Детелинка – пекара на училиштето

Каде по по завршување на своето образование 

  • Техничар – оператор во фабрика за производство на различни прехранбени производи (мелнички производи, пекарски производи, кондиторски производи, преработки од овошје и зеленчук, безалкохолни и алкохолни пијалоци, месни производи, млечни производи, етанол, квасец, оцет, кафе, чај, додатоци за јадења, зачини и друго
  • Техничар – оператор во лаборатории за анализа на прехранбени производи
  • Занаетчиство и во трговија со храна (продавниците, угостителството и трговијата со храна)
  • Со успешно положена матура упис на факултет

Коментари

Play Video