soopstenie
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

СООПШТЕНИЕ ЗА УПИС НА УЧЕНИЦИ ВО ПРВА ГОДИНА ВО СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА ВО УЧЕБНАТА 2020/2021

Драги деветтоодделенци,

Ве известуваме дека запишувањето во средните училишта во Општина Прилеп ќе се реализира во термините 16, 17 и 18 јуни од 07 часот до 19 часот, а на 19 јуни од 07 часот до 13 часот.

Запишувањето според Протоколот на Министерството за образование и наука за упис на учениците оди по следниот редослед, ПО АЗБУЧЕН РЕД НА ПРЕЗИМЕТО и тоа:

– на 16 јуни ќе се запишуваат учениците со презимиња кои започнуваат од А до Ѕ;

– на 17 јуни ќе се запишуваат учениците со презимиња кои започнуваат од И до П;

– на 18  јуни ќе се запишуваат учениците со презимиња кои започнуваат од Р до Ш;

– на 19 јуни сите ученици кои поради различни причини не успеале да се запишат во претходните три термини, без разлика на презимето.

При уписот строго ќе се почитуваат правилата според Уредбата на Владата на Република Северна Македонија со обврзно  носење на заштитни маски и држење на растојание од 2 метри.

Пријавата за упис ќе биде доставена до секој деветтоодделенец во неговото училиште при доделувањето на сведителствата за завршено деветто одделение.

Пријавата треба да биде потполнета од страна на ученикот и заедно со сведителствата за

VI, VII, VIII и IX одделение, извод од матичната книга на родените и диплома за највисоко освоено место на државни и меѓународни натпревари.

Комплетните документи ги доставува самиот ученик или во оправдани ситуации на негово отсуство еден од родителите или старателите.

Директорите од средните училишта